Jak wyglądała szychta piwowara nim ułatwiła ją technika? Kim są najmniejsi pracownicy browaru? Czym zajmuje się cervesario, najnowszy piwny zawód? Spragnieni wiedzy poznają odpowiedzi w dniu Industriady w Tyskim Browarium. Natomiast dla spragnionych rozrywki przygotowana została specjalna strefa w browarze z muzyką na żywo, pokazami tańców i grami towarzyskimi.
13 czerwca Tyskie Browarium, podobnie jak inne obiekty Szlaku Zabytków Techniki, obchodzi Industriadę. W tym roku hasłem całego święta jest PRACA.
W dniu Industriady zwiedzanie będzie inne niż zwykle. Goście będą mogli zobaczyć, jak warzyło się piwo, nim ułatwiła to technika. W atmosferę pracy sprzed wieku wprowadzą zwiedzających specjalnie przygotowane stanowiska z animatorami w historycznych strojach i z dawnymi narzędziami pracy. Po zmroku rozpocznie się „Nocna szychta”, czyli zwiedzanie z nocną iluminacją browaru. W dniu Industriady – bilety za pół ceny!
„Przyjaciele i wrogowie piwa” to wystawa o najmniejszych pracownikach browaru, drożdżach, bez których nie byłoby złotego trunku. Fascynujące właściwości tych mikroorganizmów będzie można sprawdzić w trakcie eksperymentów i dzięki najnowszemu sprzętowi z laboratorium browaru. Wrogowie piwa to pleśnie i bakterie i do walki z nimi browar musi być dobrze przygotowany. O tym opowiedzą pracownicy browaru, którzy mierzą się z tym wyzwaniem każdego dnia.
Najnowszy piwny zawód to cervesario, czyli piwny znawca i degustator. Nazwa cervesario pochodzi od połączenia słów „cervisia” (łac. piwo) oraz „impresario”, a sam cervesario pełni rolę przewodnika w świecie piwa. Prowadzone przez cervesario warszaty obejmują naukę technik degustacji, tajniki produkcji piwa oraz serwowanie trunku, od odpowiedniego szkła po dobór potraw. W dniu Industriady przygotowaliśmy trzy sesje bezpłatnych warsztatów z piwnym znawcą.
Praca jest srebrem, a zabawa złotem! Po szychcie zapraszamy do strefy rozrywki z muzyką na żywo i pokazami tańców oraz możliwością nauczenia się kroków. Będzie można również rozgościć się na miękkich siedziskach, zagrać w gry towarzyskie i wziąć udział w konkursach. Do strefy rozrywki – wstęp jest wolny.
Program:
ZWIEDZANIE
godz. 14.00 – 20.00
Szychta piwowara
Ile potu i łez kosztowała praca rąk, nim ułatwiła ją technika? Zobacz pracowników browaru przy pracy tak, jak wyglądało to sto lat temu.
godz. 21.00 – 23.00
Nocna szychta w Browarze Zabudowania browaru i zabytkowego wnętrza z nocną iluminacją
W dniu Industriady bilety za pół ceny. Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja.
ROZRYWKA
godz. 14.00 – 24.00
Po robocie: potańcówka! Po raz pierwszy w browarze impreza taneczna z muzyką na żywo i profesjonalnymi pokazami tańców towarzyskich.
Po robocie: pauza! Strefa rozrywki, a w niej wygodne siedziska, retro-zabawy, gry towarzyskie i złoto w płynie.
Wstęp wolny.
WIEDZA
godz. 14.00 – 24.00
Przyjaciele i wrogowie piwa: wystawa. Poznaj najmniejszych pracowników browaru – drożdże piwowarskie oraz zagrożenia, jakie płyną ze strony niewidocznych wrogów piwa. Wstęp wolny.
godz. 14.00 – 21.00
Cała prawda o pracy w Browarze! Projekcja filmu ukazującego kulisy pracy w Browarze i nieznane fakty z zawodowego życia piwowarów. Wstęp bezpłatny. Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja.
godz. 16.00, 18.00, 20.00
Cervesario: warsztaty degustacyjne. Dzięki spotkaniu z cervesario, piwnym ekspertem i degustatorem, dowiesz się jak wydobyć z trunku pełny bukiet smaków i zapachów. Wstęp bezpłatny. Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja.
Uwaga! Impreza wyłącznie dla osób pełnoletnich. Informacje i rezerwacje w recepcji Tyskiego Browarium tel. + 48 32 327 84 30, wycieczki.tyskie@kp.pl; ul.Katowicka 9, 43 -100 Tychy, www.tyskiebrowarium.pl. Więcej informacji o całej Industriadzie na www.industriada.pl.
Źródło: tychy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz